VACCINATIE VAN DE HOND

Wat is een vaccin? 

 

Een vaccin is een hulpmiddel dat helpt om ons en de dieren te beschermen tegen bepaalde virussen en bacteriŽn die anders zeer zware tot dodelijke gevolgen hebben. Het vaccin is opgebouwd uit onschadelijke deeltjes van het betreffende virus of bacterie.  

 

Hoe werkt nu een dergelijk vaccin? 

 

Door het toedienen van het vaccin komen de onschadelijke deeltjes van het virus of bacterie in het lichaam. Het lichaam gaat hier tegen antilichamen maken en zal in een later stadium het betreffende virus of bacterie herkennen en neutraliseren. Eens men heeft gevaccineerd moet men af en toe nog eens een herhaling toepassen om de antilichamen actief te maken. Met vaccinatie beschermt men zijn dieren tegen hoogst besmettelijke, pijnlijke en dodelijke ziekten. Dus het hoeft geen betoog dat niet vaccineren gewoon dom is. Het bespaart een hoop veeartskosten en uw dier blijft gezond. 

 

Waartegen vaccineren? 

 

Ziekte van Carrť of hondenziekte. 

 

Het virus tast alle hondachtigen aan en komt overal in de wereld voor. De besmetting gebeurt meestal door contact met besmette dieren of besmette uitwerpselen (nog een reden om geen hondendrollen op de openbare weg achter te laten). Deze ziekte is dodelijk voor pups en volwassen dieren houden er blijvende zenuwstoornissen aan over welke vaak lijden tot het laten inslapen van het dier.

 

Kattenziekte of parvovirose van de hond. 

 

Deze ziekte wordt overgedragen door contact met besmette uitwerpselen van een besmette hond en niet van katten zoals soms verkeerdelijk wordt gedacht. Deze meestal dodelijke ziekte is herkenbaar aan het veelvuldig braken en diarree. Deze virale besmettingsziekte is echter vrij recent ontdekt in het jaar 1978. 

 

Kennelhoest, hondengriep, kennelcough, influenza, of besmettelijke tracheabronchitis. 

 

Deze ziekte verzwakt het algemene ademhalingstelsel van de hond waardoor er blijvend verschijnselen zijn zoals een chronische hoest en een verhoogde vatbaarheid voor longontstekingen. Deze ziekte is echte zelden of nooit dodelijk. 

 

Leverontsteking of besmettelijke hepatitis.

 

Het virus is vaak dodelijk voor jonge honden en oudere dieren krijgen chronische stoornissen. Deze virusbesmetting wordt vooral opgelopen door contact met besmette urine van honden en ratten. 

 

Ziekte van Weil, rattenziekte, leptospirose. 

 

De grootste oorzaak van besmetting komt door de urine van andere besmette dieren. Ze kent doorgaans een dodelijke afloop en is trouwens ook voor mensen een gevaar. 

 

RabiŽs, hondsdolheid, Tolwutt. ( RabiŽs met een geldigheidsduur van 3 jaar Raadpleeg hiervoor uw Dierenarts )

 

Deze gevaarlijke virusbesmetting treft alle warmbloedige die in contact komen met speeksel van een besmet dier of door het eten van met rabiŽs besmette diertjes. Deze ziekte komt bij ons vooral voor in het zuiden van het land en onder de Maas en Samber lijn. Een aantal landen vereist wel een vaccin. 

Zoals u kunt zien heel wat gevaren liggen op de loer en een klein spuitje kan dit verhelpen dus wacht niet tot het te laat is.

 

Laat uw dierenarts u hier over infomeren

††††††††††††††††                               

                                                 6 weken        1e keer

                                                 9 weken        2e keer

                                               12 weken        3e keer

                                               16 weken        eventueel

                                               12 maanden    vaccinatie

         ††††††††††††††                        en elk jaar       jaarlijkse vaccinatie

 

Laat daarom altijd uw hond op tijd inenten,