Help Vlooien

 

 

Beter voorkomen dan bestrijden! 

 

Heel wat liefhebbers worden vroeg of laat geconfronteerd met vlooien bij hun lievelingsdier. Nog altijd hebben mensen het hier moeilijk mee omdat veel denken dat deze diertjes te wijten zijn aan een gebrek aan hygiëne. Niets is echter minder waar. Deze diertjes kunnen immers overal sluimeren en rondhangen, uw lieveling hoeft slechts hun spoor te kruisen. 

Vlooien zijn kleine platte diertjes die men terug vind in de vacht van uw lievelingsdier. De meest voorkomende is de kattenvlo en dit ook bij de hond. Deze insecten hebben warmte nodig om te overleven; en dit heeft als gevolg dat zij explosief voorkomen tijdens de zomermaanden en men dan ook het vaakst met hen wordt geconfronteerd. In de winter is het de centrale verwarming die er voor zorgt dat ze kunnen overleven. Een groot probleem met een vlooienplaag is de directe omgeving van het dier.

 

Situatie schets.

   

Een vrouwelijke vlo kan wel 50 eitjes per dag leggen. Deze eitjes vallen gewoon op de grond en na een paar dagen komen de larfjes op de proppen. De larven voeden zich met de uitwerpselen van ander vlooien, vervellen twee maal en gaan dan over in het stadium van pop. In deze kasters (cocon) zit al het volledige dier. Hier wacht het nu op het opportune moment om uit zijn cocon te kruipen. Deze prikkels zijn trillingen door thuiskomende vakantiegangers en huisdieren of de buurvrouw die uw planten verzorgt. Tijdens het stadium van de pop baat het niet om ze te bestrijden. Ze zijn immers te goed beschermd. En ze kunnen het maanden in dit stadium uithouden. 

 

De risico’s 

 

Deze ongewenste gasten op uw huisdier kunnen voor heel wat hinder zorgen. 

Ze doen zich namelijk vele malen tegoed aan het bloed van hun gast. Het bijten van de vlo zorgt voor veelvuldige krabben en bijten. Door allergische reacties van uw huisdier kan het haar gaan verliezen. Bij zware infecties kunnen ganse delen van de rug en achterpoten wonden gaan vertonen en korsten krijgen. 

Natuurlijk mag men niet vergeten dat vlooien ook ziektes kunnen overdragen. Een er van zijn lintwormen. Door het veelvuldig bijten en likken kan uw dier deze beestjes binnen krijgen. Hier gaat de worm zich ontwikkelen en kan hij schade toebrengen aan de ingewanden van uw huisdier. 

 

Bestrijden het kan perfect 

 

Deze pest is goed te bestrijden en te voorkomen. In de eerste plaats gaan we de gastheer goed gaan beschermen met sprays, vlooienband, tabletten, druppeltjes voor de nek, shampoos, en vlooienkam. De spray en shampoo gaan helpen bij een effectieve besmetting.  

Bij een besmetting mag men zeker de leefomgeving niet vergeten want dit is de broedplaats van deze diertjes, zoals u al eerder kon lezen. Hiervoor zijn er vooral de sprays. Hierbij mag men niet zuinig zijn, alle plaatsen dienen te worden behandeld. Het is een zaak van “de aanhouder wint” want poppen kunnen overal liggen en uitkomen. 

Wanneer uw dier echter goed is beschermd kan men ook een omgevingsbehandeling geven via de host (hond of kat) zelf, door tabletjes aan de hond te geven en aan uw kat een vloeibare vorm. Door deze maandelijkse behandeling gaat men de voortplanting van de vlo stoppen en zullen ze dus uitsterven.